Rust nemen is niets voor mij

 In Blog

Ik hoor het regelmatig. Rust nemen is niets voor mij. Sporten is niets voor mij. Koken is niets voor mij. Dat wordt gezegd door mensen die het vaak wel geprobeerd hebben, maar er bar slecht in waren. Ik zeg het zelf soms ook. Klimmen is niets voor mij. Ik vind het doodeng! Triviant is niets voor mij. Ik ben namelijk heel bang om iets doms te zeggen. En zo kan ik er nog wel een paar noemen.

Niets voor mij

Dit korte zinnetje zegt heel veel over jou. Het maakt dus niet uit wat je ervoor noemt. Of het nu om rust gaat of om sporten of iets anders. Het zegt iets over jouw angst. Kijk maar naar mijn voorbeelden.

Laatst sprak ik met iemand die zei dat rust niets voor haar was. Ze ging liever sporten. Ik zei tegen haar dat het sporten ook super is. Daar kan je je heel goed door voelen. Je kan even je zorgen naast je neer leggen en je helemaal focussen op de sport. Heerlijk! Maar meestal werkt dit wel maar tijdelijk. Sporten is super goed voor je en ik zal je zeker aanmoedigen dit te blijven doen. Als je het maar niet doet om te vermijden wat er echt aan de hand is. Want als je zegt dat rust niets voor je is, dan betekent dit waarschijnlijk dat je heel veel onrust ervaart als je rustig gaat zitten. En dat voelt niet fijn!

Hetzelfde geldt voor de zin: sporten is niets voor mij. Ik ken genoeg mensen die dit zeggen. Vooral ook uit de tijd dat ik werkte als gewichtsconsulent. Maar wat bleek vaak? Het sporten op zich was helemaal niet het probleem. Het ongemak dat de mensen ervaren tijdens of voor het sporten was het probleem. Want ja, door heel veel mensen die wat zwaarder zijn wordt schaamte ervaren om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan. Daar heb je echt moed voor nodig. En ondanks dat er heel veel over afvallen gedeeld wordt en er steeds meer mensen openlijk over praten, zie je toch vooral de succesverhalen.

Een kort verhaal

Ik zal je even kort vertellen over de gewichtsconsulent die bijna 10 kilo aankwam nadat ze stopte met haar praktijk. Ja, ik heb het over mezelf. Eind 2018 besloot ik te stoppen met mijn praktijk als gewichtsconsulent, omdat ik het onderwerp afvallen niet leuk genoeg vond. In de eerste maanden erna kwam ik al een beetje aan. Mijn vriend merkte ook al op dat ik veel minder streng was op mijn voeding. En dat klopte ook. Ik was er ook veel minder mee bezig. Het feit dat ik als gewichtsconsulent werkte, of eigenlijk begon het al toen ik de opleiding deed, was voor mij een enorme motivator om af te vallen, omdat dat precies het onderwerp was waar ik mee bezig was. Ik had daardoor het idee dat iedereen op mij lette. En ik moest dus bewijzen dat wat ik vertelde ook klopte. Dit is dus een typisch voorbeeld van faalangst.

Het tegendeel was waar. Zodra ik op een feestje was of op visite, gingen (vooral vrouwen) zich aanpassen of verontschuldigen voor mij. Ja, dan zaten ze weer een stuk vlaai te eten of chips of een flinke kwam saus. Ik zei altijd dat ze er heerlijk van moesten genieten. Zelf hield ik me vaak in, omdat ik dat inmiddels ook gewend was geraakt. Ik merkte wel dat mensen er graag over praatte. Bij veel verjaardagen heb ik er toch wel het e.e.a. over gedeeld. Niet altijd even veel, want ik merkte wel dat mensen toch op zoek gaan naar gratis adviezen en dat er ook discussies ontstonden.

2020

Nu is het 2020 en is er veel verandert. Ik ben gestopt met mijn bedrijf, waardoor ik geen coach meer ben. Sinds 1,5 jaar werk ik in de huiswerkbegeleiding, waar ik niet meer blij van wordt. En sinds maart is ook nog de corona crisis gestart. Het zijn voor mij 3 dingen waar ik enorm verdrietig van wordt. Maar omdat ik nooit geleerd heb hoe ik met deze emoties om moet gaan, ben ik gaan eten. Emotie eten wordt dat genoemd. En dat terwijl ik daar 3 jaar geleden anderen mee begeleidde.

Het is vaak makkelijker om het bij anderen te zien dan bij jezelf. Dat merk je waarschijnlijk ook wel. En vaak heb je wel door dat je iets niet helemaal lekker doet, maar weet je niet hoe je het moet veranderen. Zo ging het ook bij mij. Natuurlijk merkte ik dat ik steeds zwaarder werd. Ik zei altijd tegen mezelf dat ik niet zwaarder wilde worden dan 70 kg. Daar zit ik nu toch echt boven. En ik zei de laatste tijd tegen mezelf: er komt vast wel weer een tijd dat het beter met me gaat en dan zal ik ook weer afvallen. En ondanks dat ik daar ook nog steeds in geloof, voelt het allemaal niet lekker.

Het gaat niet om afvallen

Ik ben gestopt als voedingscoach / gewichtsconsulent, omdat ik merkte dat het me niet om het afvallen ging. Zoals je leest in mijn verhaal, is het op zich heel passend dat ik dit vak gekozen had. Ik heb er namelijk zelf ook mee te maken. Emotie eten is mij niet vreemd. Maar als mensen naar je toe komen met vragen als: Is dit gezond? Moet ik dat eten? Waarom stoppen de fabrikanten overal suiker in? Dan word ik daar niet gelukkig van. Niet omdat ik ze niet kan helpen of omdat ik er geen antwoord op heb, maar omdat ik denk dat het daar niet om gaat.

Bij 9 van de 10 mensen gaat het niet om de voeding. En zelfs niet om de sport. Het gaat om wat er allemaal in je binnenwereld afspeelt. Natuurlijk zijn er mensen die gebaat zijn bij gezondere voeding, omdat ze heel veel snoepen en frisdrank drinken en barbecueën. En natuurlijk zou ik zo adviseren om meer te gaan sporten als je dat niet doet, maar ik geloof dat als je eerst naar je binnenwereld gaat en gaat luisteren naar wat je onderbuik je te vertellen heeft, afvallen niet meer zo moeilijk is.

En hetzelfde geldt voor rusten, sporten, koken, klimmen en triviant spelen. Want ja, als dat de dingen zijn die je eigenlijk juist gaan helpen, maar ontzettend eng voelen, dan is precies dat wat ervoor zorgt dat je persoonlijk groeit.

Angst is een aanwijzer

Rust nemen is niets voor mij. Deze zin vertelt mij dat je het eng vind, dat je ongemak voelt en dat je het wilt vermijden. Wat nu als je jezelf eens afvraagt: Wat zou er kunnen gebeuren als ik rust neem? Waarom wil ik geen rust nemen? Waar ben ik bang voor?

Angst is een hele goede aanwijzing waar je in kunt groeien. Bij angst voor rust nemen, zit vaak de angst voor onrust voelen. Zodra je stil gaat zitten, gaat je lijf ‘praten’. Het vertelt je waar je pijn hebt. De pijn voel je in je borst of hoofd of schouders. Dat voelt niet fijn. Maar wat nu als je toch blijft zitten? Wat nu als je niet meteen weer opstaat, maar 5 of 10 minuten blijft zitten. Doe je ogen eens dicht en ‘kijk’ als het ware naar je angst. Voel de pijn. Zeg tegen de pijn dat je er voor haar bent. Doe je armen om de pijn heen en houd je aandacht gericht op het gevoel. Ik zal je vertellen dat je lijf je dankbaar zal zijn en dat je hier zeker positieve resultaten van zult zien.

En dat is waar ik de mensen mee wil helpen. Doorvoelen is pijnlijk. Het is geen leuk onderdeel van het proces van heling. Maar je kunt niet zonder dit onderdeel. En het gaat je zoveel opleveren! Je gaat er door afvallen, sporten, koken, klimmen, triviant spelen. Misschien niet meteen. En misschien ook niet op de manier waarop je dacht. Maar je krijgt er zeker weten veel meer energie van.

Meer energie

Wil jij ook meer energie? Heb jij ook iets waarvan je zegt: dat is niets voor mij? Of heb je een ander onderwerp waar je graag een luisterend oor voor wilt hebben? Denk bijvoorbeeld aan een kind dat niet meewerkt, een ouder waar je steeds voor klaar moet staan, de snoeppot die niet veilig is bij jou, je werk waar je niet blij van wordt, kun je geen relatie vinden of is je huidige relatie niet meer bevredigend? Noem het maar op en ik ben er voor je. Ik heb in mijn 35 jaar al best wel wat van dit soort zaken meegemaakt en opgelost. En ik weet hoe fijn het is als iemand je erbij kan helpen.

Ik heb een speciale actie, omdat ik nu tijdelijk geen praktijk heb en wel graag mensen help bij coach vraagstukken. Daarom kan je nu tot 1 september 2020 een gesprek aanvragen bij me die je maar 10 euro kost. Het gesprek is veel meer waard dan dat, maar omdat ik het super leuk vind om te doen en ik graag een tijdelijke uitzondering wil maken door de hele situatie waar we nu in zitten (genaamd corona), doe ik dit. Dus wil jij deze kans grijpen? Doe dat dan zo snel mogelijk, want 1 september stop ik ermee en gaat de prijs omhoog. Grijp je kans en boek direct via deze link of deze link als je liever gaat wandelen. Of mail naar mira@maatjemira.nl.

Tot snel!

Recommended Posts

Leave a Comment