Voel jij je wel eens een buitenbeentje?

 In Blog

Volgens mij voelt iedereen zich wel eens buitenbeentje. Dan sta je in een groep met mensen die allemaal over iets praten waar jij geen verstand van hebt.

Toch zijn er ook mensen die dit vaker hebben. Niet alleen omdat ze vaker in dit soort situaties terecht komen, maar vooral omdat ze dit gevoel hebben bij mensen die ze vaak zien. Bij hun eigen familie bijvoorbeeld of collega’s. Zo voel je je een buitenbeentje als je thuis ben én op je werk.

En dan kan het drastische gevolgen hebben voor je eigenwaarde. Je kan hier namelijk op verschillende manieren op reageren. Of je maakt jezelf heel groot, gaat veel praten en op andere manieren aandacht trekken. Maar je kan je ook juist heel klein maken, waardoor je vaak alleen wilt zijn en helemaal niet meer opvalt. Misschien kies je een middenweg en kies je in de ene situatie voor groot en in de andere situatie voor klein.

Uniek

Wat het ook is, het zit je in de weg. Want je bent niet groot en ook niet klein. Je bent wie je bent. En hoe cliché het ook klinkt, iedereen is uniek. We zijn allemaal verschillend en toch hetzelfde. Dat maakt het zo onwijs lastig!

We zijn allemaal van vlees en bloed en we moeten allemaal eten, drinken en slapen. Een dak boven ons hoofd hebben we allemaal nodig en iedereen heeft emoties, gedachten en gevoelens. Maar hoe we met dit alles omgaan, hoe het eruit ziet en waar we goed in zijn is voor iedereen anders.

Gelukkig hebben we heel veel bakkers en kappers, want als we allemaal naar die ene bakker in Amsterdam moesten, zou dat niet handig zijn. Ook hebben we heel veel coaches en psychologen, wat goed van pas komt in deze tijd met veel burn-out en angsten. Toch zijn we allemaal goed in net iets anders.

Jezelf zijn

De ene bakker is net anders dan de andere bakker. Dat we dat niet altijd laten blijken, is iets anders. Want dat heeft te maken met aanpassen. We denken dat iets van ons verwacht wordt en doen het dus zo. Mensen verwacht dit soort brood. Ze eten niet anders of vinden dat andere minder lekker. Toch zie je heel vaak dat als iemand zich specialiseert, dat dit heel goed werkt. Er bestaat bijvoorbeeld een bakker die alleen maar volkoren brood maakt. Ik zou er een klant zijn!

Deze volkoren bakker, zou je een buitenbeentje kunnen noemen. Je kan hem ook uniek noemen. Of gewoon zichzelf. Niet zo spannend misschien, maar wel zoals het is. Want wat nu als iedereen gewoon precies doet waar hij of zij goed in is en waar hij of zij heel blij van wordt? Hoe zou de wereld er dan uitzien?

Waarin ben ik uniek?

Ik wist zelf nooit wat dit dan was. Werk heb ik nooit leuk gevonden. Ook had ik niet echt een specifieke hobby. Ik was vaak lui en kon heel lang in bed blijven liggen. Waar ben ik nou goed in? En waar wordt ik dan blij van? Ik wist het gewoon niet!

Ik zag allemaal mensen om me heen die goed zijn in haken, taarten bakken, fotograferen, bloemstukken maken, audio apparatuur repareren, klussen, tekenen en noem het maar op. Maar ik was nergens goed in. Ik kon alles een beetje.

En ja, natuurlijk waren er wel dingen die ik leuker vond dan andere dingen, maar er sprong niets bovenuit. Ook een vraag die dan vaak gesteld werd, kon ik niet beantwoorden. Wat vond je leuk toen je nog klein was? Playmobil vond ik leuk, computerspel ‘the Sims’ vond ik leuk en ik kon een bazig jufje zijn voor de buurtkinderen en mijn zusje. Ik weet niet of ik dat leuk vond, maar deed het wel. Wat moest ik hier nou uithalen?

Ik weet het niet

Lerares! Dacht ik toen. Maar tegelijkertijd dacht ik: mwoa! Ik werd er dus niet echt blij van. Creatief bezig zijn vind ik wel erg leuk! Maar dat doe ik eigenlijk nooit. Ik heb eens een cursus schilderen gedaan. Super leuk, maar doe er niets meer mee. Ik ben ook lid geweest van een fotoclub. Ook erg leuk, maar vond het ook allemaal wel spannend, beoordeeld worden op je foto.

Inmiddels heb ik ook al heel veel banen gehad. Ik ben opgeleid tot Industrieel Product Ontwerper. Een mooi woord voor uitvinder eigenlijk. Maar daar heb ik niets meer mee gedaan in mijn carrière. Ik heb gewerkt in de ICT, scheepsbouw, huiswerkbegeleiding en als gewichtsconsulent. Het schiet alle kanten op! Kortom, ik kwam er niet uit. En ik zie dit dus heel veel om mij heen.

Mensen nemen maar allerlei banen aan, omdat ze kijken naar hun ervaring en wat er mogelijk is. En mensen nemen geen tijd om echt te doen wat ze leuk vinden. Ook niet buiten het werk en het sociale leven. Het moet vaak nuttig zijn wat ze doen of als ze eenmaal even wat rust hebben, ploffen ze neer met Netflix of Social Media.

Buitenbeentje

Ik heb me vaak een buitenbeentje gevoeld. En inmiddels weet ik dat ik niet perse een buitenbeentje ben. Mijn leven is één grote zoektocht geweest, maar nu weet ik heel goed wat ik wil. Mijn passie is persoonlijke ontwikkeling. Al mijn vrije tijd gaat eraan op. ik vind het fantastisch! En op alle plekken waar ik me een buitenbeentje voelde, kon ik deze passie niet leven. Ik paste me constant aan. Pas toen ik de rust nam om te voelen naar wat mijn eigen lijf me te vertellen had, waar ik behoefte aan had en waar ik naartoe wilde, kon ik het horen.

Stap uit de ratrace en kies voor jezelf. Niet omdat jij beter bent dan een ander. Ook niet omdat je leven niet goed is nu. Maar omdat je zoveel meer kan dan je nu laat zien. Je kan je zoveel beter voelen en echt leven zoals jij dat wilt. Het is mogelijk! Echt waar. Ik doe het nu, stap voor stap.

Tijd voor mij

Ik heb nu veel tijd voor rust en meditatie. Mijn dochter en vriend staan centraal in mijn leven. En daarnaast is de ontdekking dat ik dus alleen maar bezig wil zijn met coaching en persoonlijke ontwikkeling, het geschenk van mijn leven. Sinds ik dit weet, is werken geen werk meer. Het moet niet meer. Werken is alleen maar doen wat ik leuk vind en er komen nog leuke mensen op af ook.

Dat gun ik jou ook.

Op dit moment ben ik druk bezig om weer een bedrijf te starten. Ik ben bezig met een ondernemingsplan en mijn eerste aanbod. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief via deze link of bekijk de gratis video serie. Tot snel.

Recommended Posts

Leave a Comment