Waarom zelfliefde niet egoïstisch is

 In Blog

Zelfliefde heeft niets te maken met masturberen. Het heeft niets te maken met anderen geen aandacht meer geven. Ook heeft het niets te maken met alleen maar positief praten over jezelf, alsof je de beste bent. Zelfliefde heeft te maken met datgene doen waar je hart een sprongetje van maakt. Doen waar je super blij van wordt. Alleen kunnen zijn en lieve woorden tegen jezelf zeggen of denken als er iets mis is gegaan of als je je niet goed voelt. Waarom zelfliefde niet egoïstisch is? Omdat je zonder zelfliefde, dingen gaat opeisen, die je beter jezelf had kunnen geven i.p.v. het van een ander te vragen.

Ik leg het even uit

Toen ik net een relatie had, vond ik het super moeilijk: vragen of ik wat tijd voor mezelf kon hebben. Martijn, mijn vriend, komt uit Limburg en ik uit Zuid-Holland. We moesten dus een eindje reizen om elkaar te zien. 1 uur en 45 minuten om precies te zijn. Als we elkaar dan in het weekend zagen, was ik toch regelmatig moe van de werkweek en kon ik er niet altijd voor hem zijn. Omdat ik dat onaardig vond, zei ik daar niets over en deden we toch allerlei leuke dingen samen. Er was ook wel wat rust tussendoor, maar we waren eigenlijk het hele weekend samen.

Klinkt prima toch? Maar helaas. We kregen regelmatig onenigheid. Terwijl we pas net bij elkaar waren! Dat voelde dan natuurlijk ook weer niet goed. Ik voelde me er rot over dat ik toch vaak de aanstichter was van de ruzie. Ik gaf hem de schuld van allerlei dingen en was gewoon heel vaak geïrriteerd. En die dingen samen doen, maakte dat niet minder. Eerder erger.

Waar kwam dit nou door? Misschien begrijp je hem al. Ik wilde eigenlijk even wat tijd voor mezelf. Even tot rust komen alleen. Even niets moeten en geen verwachten. Juist nu het weekend wilde ik even doen waar ik behoefte aan heb. En ik had het gevoel dat dit niet kon.

Overtuigingen

Ik durfde niet te zeggen dat dit mijn behoefte was, omdat ik het lullig vond als hij helemaal naar me toe was gereden, om te zeggen dat ik hem niet wilde zien. Of als ik naar hem toe was gereden, om te zeggen dat ik eerst even iets anders wilde doen. Ik vulde eigenlijk in voor hem, dat dit niet leuk was. En achteraf bleek ook, dat hij het niet super leuk vond. Hij wilde me gewoon graag zien! En ik wilde hem ook graag zien trouwens.

Waarom was het dan toch zo lastig? Doordat ik een onbewust overtuiging heb. De overtuiging is: ‘Ik moet me aanpassen aan de ander.’ Dit is een overtuiging die volgens mij heel veel mensen hebben. Je vind van jezelf dat je je moet aanpassen en je rekening moet houden met anderen. Dat betekent dus ook dat je jouw behoefte na de behoefte van de ander plaatst. In dit voorbeeld gaat het over mijn vriend, maar ik ken het ook bij mijn ouders, mijn dochter, bij familie en vrienden en zelfs bij collega’s. De overtuiging komt heel vaak terug. En hij belemmert me enorm!

Gewoon niet doen joh!

Het klopt inderdaad dat deze overtuiging een leugen is. Je hoeft je helemaal niet aan te passen aan de ander. Of in ieder geval niet de hele tijd. Als je een beetje rekening houdt met iemand, kan dat natuurlijk geen kwaad, maar als je denkt dat je je altijd en overal aan moet passen, dan heb je het mis. Want wat gaat er fout? Je gaat enorm over je eigen grenzen heen. En wat gebeurt als je niet luistert naar je eigen behoefte?

Om je een beetje op gang te helpen. Wat gebeurt er als je niet eet als je honger hebt? Waarschijnlijk krijg je dan hele erge honger en ga je of iets ongezonds eten of je wordt heel chagrijnig. En wat gebeurt er als je niet slaapt als je moe bent? Waarschijnlijk krijg je enorme wallen onder je ogen, krijg je behoefte aan heel veel koffie en wordt je misschien ook wel humeurig. Dus wat gebeurt er als je geen tijd voor jezelf neemt als je daar wel behoefte aan hebt? In mijn geval werd ik steeds onaardiger tegen Martijn, waardoor er ruzie ontstond.

Waarom zeg je dan niet gewoon wat je nodig hebt? Simpel toch? Dat lijkt inderdaad zo. En dat is voor heel veel mensen misschien ook zo, maar niet voor mij. Want ik had last van die overtuiging. En als je gelooft dat je je altijd moet aanpassen, kan je niet ineens zeggen wat jij nodig hebt.

Wat dan wel?

Goede vraag. Want dat is zo makkelijk nog niet. Het gewoon doen, werkt niet. Want dan ga je vanuit een soort moeten, jezelf veranderen. En als het zo makkelijk was, zou niemand te zwaar zijn of roken. Wat dan wel? Dat is een vraag die alleen jijzelf kan beantwoorden.

De afgelopen jaren ben ik heel veel bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. Op allerlei vlakken ben ik hiermee bezig geweest. Een aantal dingen die ik geleerd heb zijn:

  • Je ego wil je alleen maar beschermen
  • Wat je wil veranderen, kun je niet oplossen met je hoofd
  • Wat je denkt, voelt en gelooft, wordt werkelijkheid
  • Volg je hart
  • Wees lief voor jezelf

Het zijn allemaal mooie zinnen. Ik heb ze ook wel vaker gelezen dan 1 keer. Het zijn mooie quotes die je op een tegeltje kunt zetten en die je ook vaker in huizen tegenkomt. Maar wat je ermee kunt en hoe je het toepast, dat is toch wat lastiger.

Van binnen

Ik ben een enorme piekeraar. Ik denk me vaak suf! Zodra ik een probleem heb, probeer ik hem op te lossen met mijn hoofd. En ik ben daar ook heel goed in geworden. Het heeft me heel veel gebracht. Ik had een goede baan, een eigen huis, een fijne auto en sinds een paar jaar heb ik een leuke relatie, een lieve dochter en een prima leven. Toch bleef het knagen. Ik kon het niet goed plaatsen, maar het voelde gewoon niet goed. Wat wel duidelijk was, is dat mijn bedrijf is geflopt. Niet omdat ik het niet goed deed, maar omdat ik bepaalde dingen niet durfde te doen.

Vorig jaar besloot ik dus om het eens helemaal anders aan te pakken. Ik begon aan een cursus genaamd: rol van je leven. Daarbij ging het er voornamelijk om dat je weer naar je hart ging luisteren. Het was een cursus die voor mij zo anders was, dat mijn ogen echt open gingen. Ik heb er geleerd om meer te voelen. Om te luisteren naar mijn hart. En om ook te herkennen welk stemmetje in mijn lijf, het stemmetje van je hart is. Ik ben naar binnen gekeerd.

Innerlijke reis

Wat heeft dit allemaal met zelfliefde te maken? En ik begrijp nog steeds niet helemaal waarom zelfliefde niet egoïstisch is. Dat komt omdat het antwoord ook niet kort en bondig is.

Ik heb het dus gehad over overtuigingen, je ego en je hart. Waar ik vaak last van had is een soort innerlijke strijd. Ik zei altijd: er zit een engeltje en een duiveltje op mijn schouders. De één zei dingen die fijn voelde en de ander zei dingen die minder fijn voelde. Het engeltje en het duiveltje stonden voor de verschillende stemmen in mijn lijf, zogenaamd: mijn hoofd en mijn hart. Maar wie is wie? Welk stemmetje moet ik geloven. Wat moet ik doen?

Pas tijdens de cursus van 2019 begreep ik het. En het is heel moeilijk uit te leggen, omdat je het moet voelen. Het is niet iets dat je met je hoofd doet, maar met je gevoel. Met je intuïtie. Het is een innerlijke reis. En hiervoor hoef je niet naar India.

Waarom zelfliefde niet egoïstisch is

Om mijn verhaal af te maken van zojuist, ik zal moeten leren om te luisteren naar mijn intuïtie zodat ik mijn behoefte kan uitspreken. Maar hoe doe je dat met zo’n dwarsliggende overtuiging, waarmee je je altijd moet aanpassen? Door te voelen wat deze overtuiging met je doet.

Als ik rustig ga zitten, deze overtuiging in gedachte tegen mezelf zeg, voel ik een angst opkomen in mijn lijf. Je voelt iets in je borst of buik. Geef dit gevoel aandacht. Denk dingen als: ‘Je mag bang zijn voor kritiek. Je mag bang zijn dat hij boos wordt. Je mag bang zijn, lieve Mira.’ Wat je hiermee doet is jezelf de liefde geven die je nodig hebt. Je vraagt het niet aan een ander dit te doen, maar je doet het zelf. Dat is wat zelfliefde is. En dat is waarom zelfliefde niet egoïstisch is.

Neem genoeg tijd voor jezelf. Gun jezelf de tijd om deze emotie te doorvoelen. Dit is je ego die aangeeft dat iets of iemand je pijn gedaan heeft in het verleden. En in plaats van erover heen te walsen en maar andere dingen te doen, mag je je ego de aandacht geven dat het nodig heeft. Want wat er dan gebeurt is magisch: de angst verdwijnt! En soms zal de angst opnieuw terug komen, maar dan mag je het gewoon nog een keer doen. Wees lief voor jezelf. En dat is waarom zelfliefde niet egoïstisch is.

Herken je hier iets in?

Of raakt dit blog je? Het is mogelijk om een gesprek in te plannen met mij via beeldbellen. Ik ben een luisterend oor voor je, maar zal je ook prikkelen. Ik meld me aan!

En ook ben ik te vinden in de Facebook groep: Zoektocht naar liefde.

Recommended Posts

Leave a Comment